Pentru pacienti: ECOGRAFIE PEDIATRICA DE SOLD

 

Ecografia de sold este o metoda sigura, non-invaziva si nedureroasa care este realizata bebelusilor pentru a se depista diverse anomalii locale. Cea mai frecventa afectiune depistata cu ajutorul acesteia este displazia de dezvoltare de sold la bebelusi.

 

Examinarea cu ultrasunete poate fi facuta copiilor chiar si la 4-6 saptamani dupa nastere. Majoritatea medicilor chiar recomanda realizarea ei tuturor copiilor de aceasta varsta pentru a se observa eventualele anomalii de dezvoltare a articulatiei soldului. Ecografia de sold nu poate fi facuta cu precizie decat pana la varsta de 6, maxim 8 luni. Incepand cu aceasta varsta capul femural se osifica, iar patrunderea ultrasunetelor va fi imposibila.

 

Riscul de dispalazie de sold creste in urmatoarele cazuri:
- bebelusul sta inghesuit in uter (din cauza ca este prea putin lichid amniotic - sarcina cu oligohidramnios);
- in cazul in care bebelusul are o pozitie anormala in uter (pozitie pelviana);
- copiii cu istoric de displazie de sold in familie;
- displazia de sold apare mai des la fete decat la baieti;
- displazia de sold apare mai des la primul nascut din familie.
Medicii vor tine cont de toti acesti factori atunci cand decid verificarea soldurilor prin ecografie.

Medicii te vor trimite cu bebelusul la ecografie de sold si in alte cazuri cum ar fi:
- la nastere, copilul nu este capabil sa-si miste coapsa spre exterior la nivelul soldului (pe cat este posibil in mod normal);
- unul dintre solduri face " clic" atunci cand medicul, la un control de rutina, deplaseaza coapsa copilului spre exterior
- medicul constata diferente de lungime intre piciorusele bebelusului;
- piciorusele bebeluslui au un aspect diferit.

Ecografia de şold este recomandată tuturor copiilor cu unul sau mai mulţi factori de risc. Ea se va efectua, ideal, la 4-6 săptămâni de viaţă.

 

Cum se face ecografia de sold la bebelusi?

In timpul ecografiei poti insoti copilul in camera de examinare. Acesta este partial dezbracat si ii este indepartat scutecul. El este asezat pe masa de consultatii pe spate sau pe o parte. Medicul va aplica pe sold un gel special, incolor, care ajuta la propagarea undelor sonore, dar si la impiedicarea patrunderii aerului intre sonda de explorare a ecografului si pielea bebelusului. In timpul examinarii se foloseste un echipament special cu ultrasunete. Acesta trimite unde sonore in zona de sold transpunandu-se in imagini pe un ecran computerizat. Imaginile alb-negru surprinse evidentiaza atat structura interna a oaselor (soldului), capul femural , dar si alte particularitati ale zonei.

Ecografia de sold nu este o procedura dureroasa. Cel mult, bebelusul poate simti o usoara presiune atunci cand sonda este miscata pe piele si o senzatie de rece de la gelul aplicat. Bebelusii ar putea incepe sa planga atunci cand sunt in sala de consultatii, mai ales daca sunt tinuti nemiscati, pentru rezultate cat mai precise. Insa reactiile lui nu au legatura cu procedura in sine. De aceea, unii medici recomanda sa hranesti bebelusul inainte de ecografie pentru ca asta l-ar putea ajuta sa stea mai relaxat si sa nu planga.

De asemenea, incearca sa vorbesti mereu cu el si sa ii canti sau sa iti vada chipul. Aceste lucruri l-ar putea linisti si relaxa. Un radiologist va interpreta rezultatele ecografiei si le va transmite pediatrului. Acestea ar putea fi gata in maxim 2 zile. In cele mai multe cazuri, rezultatele necesita interpretare si nu pot fi date pe loc. Nu exista riscuri asociate cu ecografia. Spre deosebire de alte teste care folosesc raze X, radiatiiile nu sunt implicate in cazul ecografiei.